Vetrijke voeding kan astma verergeren

nieuws Volgens onderzoekers van het Australische Royal Children's Hospital in Melbourne verhogen polyonverzadigde vetzuren bij jonge kinderen het risico op ademhalingsproblemen. De onderzoekers volgden 974 kinderen tussen 3 en 5 jaar om de oorzaken van astma te achterhalen.
Bekende risicofactoren zoals allergie en een familiale geschiedenis van astma verdubbelden gemiddeld de kans dat ook het kind astma kreeg. Verrassend was evenwel dat ook een hoge consumptie van polyonverzadigde vetzuren een vergelijkbaar effect had. Die vetten zitten onder meer in margarine en diverse plantaardige oliën. 17% van de astmagevallen bij de kinderen zou kunnen veroorzaakt zijn door een te hoge vet-iname, zo schatten de onderzoekers.
Een mogelijke verklaring is dat de polyonverzadigde vetten aanleiding geven tot een verhoogde productie van prostaglandines, stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken waardoor de ademhalingswegen aangetast worden. Een andere mogelijke verklaring is dat een hoge vetconsumptie leidt tot zwaarlijvigheid, wat ook een risicofactor is voor astma.
Omgekeerd blijken mensen die veel visolie eten die rijk is aan omega-3-vetzuren, minder astma te hebben. Omega-3-vetzuren blokkeren de productie van prostaglandines. Ook bij kinderen die lange tijd borstvoeding kregen, bleek minder astma voor te komen. 16% van de kinderen bij wie astma werd vastgesteld hadden geen borstvoeding gekregen.

Bron: Thorax, augustus 2001


Laatst bijgewerkt: februari 2004

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram