Licht alcoholgebruik vermindert risico op dementie | gezondheid.be

Licht alcoholgebruik vermindert risico op dementie

nieuws Een studie van de Erasmusuniversiteit van Rotterdam heeft uitgewezen dat matig alcoholverbruik het risico op dementie verlaagt. De studie volgde bijna 8000 mensen van 55 jaar of ouder gedurende zes jaar. In die periode ontwikkelden 197 van de deelnemers aan de studie dementie (146 ziekte Alzheimer 51 andere vormen van dementie). Lichte tot matige alcoholconsumptie (één tot drie consumpties per dag) was duidelijk geassocieerd met een lager risico op dementie in vergelijking met mensen die geen alcohol dronken. Het type drank was niet van invloed. Volgens de onderzoekers heeft dit waarschijnlijk te maken met de positieve invloed van een matige alcoholconsumptie op hart- en vaatziekten, en dus ook een betere bloedvoorziening in de hersenen.
Die positieve invloed wordt ook bevestigd in een recent Amerikaans onderzoek dat aantoont dat matig alcoholgebruik een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte (hoger HDL-cholesterol, lager LDL-cholesterol) bij oudere, postmenopauzale vrouwen.

Bron: Lancet, 26 januari 2002; American Journal of Clinical Nutrition, januari 2002


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.