Welke soorten fruit en groente staan garant voor een slanke lijn?

Fotolia_aardbei-05-15.jpg

nieuws Een hele reeks groente- en fruitsoorten helpen je om je gewicht doorheen de jaren op peil te houden. Om minder bij te komen, ja zelfs om te vermageren! En dat is te danken aan de flavonoïden die ze bevatten.

De flavonoïden zijn het geheim van dit heilzaam effect, en meer specifiek bepaalde subgroepen van deze substantie met antioxiderende werking. Dit werd aangetoond door een Amerikaanse studie die werd gevoerd aan de Universiteit van Harvard. Gedurende een kwarteeuw volgden de onderzoekers zo’n 130.000 volwassenen (mannen en vrouwen). Zij analyseerden hun eetgewoontes om na te gaan wat het verband is tussen de consumptie van fruit en groente en de evolutie van het BMI (body mass index). Het is een algemene vaststelling, maar er zijn uiteraard ook wel enkele uitzonderingen.

De onderzoekers vonden in alle gevallen dat hogere dosissen anthocyanen (of anthocyanine), flavonolen en polymere flavonoïden (samenstellingen) een positief effect hebben op gewichtstoename omdat ze het afremmen. Deze subgroepen flavonoïden zijn in grote hoeveelheden aanwezig in appels, peren, pruimen, aardbeien, blauwe bessen en druiven voor wat het fruit betreft. Bij de groente vind je ze bijvoorbeeld in paprika en selderij, maar er zijn nog tal van andere groentesoorten die een interessante bron vormen.

Misschien zijn er ook nog wel andere factoren die een rol spelen, dat kunnen de onderzoekers niet uitsluiten. Vooral het feit dat wie veel groente en fruit eet over het algemeen ook een gezondere levensstijl heeft. Maar ze blijven ervan overtuigd dat het aan te bevelen is om meer bronnen van flavonoïden te eten omdat het gewichtstoename op lange termijn kan tegengaan. Het kan zelfs helpen om gewicht te verliezen en het heeft nog tal van andere voordelen voor de gezondheid!

bron: The British Medical Journal (www.bmj.com)

Laatst bijgewerkt: mei 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram