Gedragstherapie voor het hele gezin effectief tegen obesitas bij kinderen en tieners

nieuws Programma’s voor gezinnen die niet alleen verandering van voedings- en bewegingspatronen beogen, maar waarin ook gedragstherapie wordt aangeboden, kunnen kinderen met overgewicht helpen afvallen en ervoor zorgen dat ze hun gewicht tenminste een half jaar op peil houden. Bij tieners zijn deze effecten tenminste een jaar merkbaar. Door gedragsprogramma’s voor tieners te combineren met twee gewichtregulerende medicijnen, kan nog een extra gewichtverbetering ontstaan. Dit blijkt uit een internationaal overzicht dat onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben gemaakt (Cochrane Database of Systematic Reviews).

Uit verder onderzoek moet blijken welke interventies of aspecten van interventies het best passen bij welke groepen kinderen. Dit is onder andere afhankelijk van leeftijd, geslacht, sociaal-economische achtergrond, geloof en etnische afkomst. Ook de invloed van het zelfbeeld van kinderen en volwassenen op het succes van de interventie moet verder worden onderzocht. Hetzelfde geldt voor de kenmerken van individuele gezinnen of patiënten die mogelijk kunnen leiden tot betere resultaten.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram