Erfelijke borstkanker: ook naar de vader kijken

nieuws In een opiniestuk in de Lancet Oncology online wordt aangeraden om bij een nieuwe diagnose van borstkanker ook altijd te vragen naar borstkanker bij de familieleden van de vader. Men vergeet wel eens dat erfelijke vormen van borstkanker, die meestal te wijten zijn aan een mutatie van de genen BRCA 1 en 2, ook overgeërfd kunnen worden via de vader. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot valse geruststelling. De kans is even groot dat een risicovol gen van de kant van de vader komt als van de moeder.
In een borstkanker kliniek in Toronto waren 5 keer meer vrouwen verwezen voor genetische screening omwille van een positieve familiale anamnese aan de kant van de moeder, terwijl er statistisch gezien geen onderscheid tussen belasting van vaders- of moederszijde zou mogen zijn.

Lees ook: Erfelijke borstkanker


Laatst bijgewerkt: juni 2022
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram