Testosteron helpt niet tegen veroudering

Laatst bijgewerkt: oktober 2014
123-man-stoer-psych-sport-170-10.jpg

nieuws Nogal wat mannen geloven dat ze bepaalde verouderingsverschijnselen kunnen tegengaan door testosteronpillen te slikken of testosterongel op de huid te smeren. Het zou het algemeen welbevinden verbeteren, de spieren en de botdichtheid versterken, de vetopslag verminderen, een gunstig effect hebben op libido en erectie, enzovoorts.

Testosteron is een mannelijk hormoon dat effectief een belangrijke rol speelt bij tal van zogenaamd mannelijke kenmerken zoals spiermassa, baardgroei, botdichtheid, competitiedrang, libido, spermaproductie, agressie... Vanaf de leeftijd van 40 jaar daalt de testosteronproductie zeer geleidelijk. Of en zo ja welke rol die verminderde testosteronproductie speelt bij die normale verouderingsverschijnselen, zoals minder zin in seks, minder spiermassa en meer vetmassa, is echter zeer de vraag. Ook is nooit aangetoond dat het toedienen van testosteron die verouderingsprocessen kan vertragen, laat staan verbeteren. Bovendien zijn er rapporten dat toediening van testosteron de kans op prostaatkanker en op hart- en vaatziekten zou kunnen verhogen.

In de Verenigde Staten onderzoekt de Food & Drugs Administration momenteel wanneer testosteron al dan niet mag gebruikt worden en of het de kans op hart- en vaatproblemen en prostaatkanker verhoogt.

Volgens een recent rapport van de Endocrine Society is testosteron alleen verantwoord voor mannen die lijden aan een bewezen testosterontekort (hypogonadisme).
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram