Hormoontherapie verhoogt risico op nierstenen

nieuws Het gebruik van oestrogenen door gezonde postmenopauzale vrouwen verhoogt het risico op nierstenen, aldus een Amerikaanse studie in Archives of Internal Medicine.
Bij het onderzoek waren 27.347 postmenopauzale vrouwen tussen de 50 en de 79 jaar oud betrokken. Vrouwen van wie de baarmoeder was verwijderd (10.739) kregen enkel oestrogenen of een placebo voorgeschreven en vrouwen met een intacte baarmoeder (16.608) kregen een placebo of oestrogenen plus progestine.
De studie van vrouwen met een baarmoeder stopte vroegtijdig na gemiddeld 5,6 jaar, omdat de risico's van de hormoonbehandeling (met name borstkanker, maar ook hart- en vaatziekten, CVA, longembolie) de voordelen ervan (bescherming heupfractuur en colorectaal carcinoom) overtroffen. De studie van de vrouwen zonder baarmoeder stopte na 7,1 jaar vanwege een toename in CVA's en geen voordelen voor hart- en vaatziekten.
Uiteindelijk waren er in de groep die oestrogenen kregen (enkel of in combinatie met progestine) 335 gevallen van nierstenen tegen 284 gevallen in de placebogroep, wat overeenkomt met een jaarlijkse incidentie van respectievelijk 39 en 34 per 10.000 personen.
De onderzoekers besluiten dat oestrogeentherapie het risico op nierstenen verhoogt bij gezonde postmenopauzale vrouwen, onafhankelijk van gelijktijdige toediening van progestine.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram