Groen op kantoor maakt gelukkiger en productiever

123-vr-bureel-comp-plant-170-10.jpg

nieuws Nieuw internationaal onderzoek van onder meer de universiteiten van Groningen en Exeter bevestigd dat groen op kantoor een werknemer gelukkiger en productiever maakt dan een kale ruimte. Het onderzoek verscheen in The Journal of Experimental Psychology.

Eerder onderzoek in laboratoria wees al in die richting, maar onze studie is de eerste studie die naar het effect keek in echte kantoren en voordelen laat zien op de lange termijn. De onderzoekers bestudeerden de impact van een kaal en groen kantoor op de werknemers perceptie van de luchtkwaliteit, concentratie en tevredenheid met de werkplek bij twee grote kantoren in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Ze bestudeerden ook de productiviteit van de werknemers gedurende meerdere maanden. Elk personeelslid kreeg zicht op minstens één plant en werd maandenlang bevraagd over de luchtkwaliteit, hun concentratievermogen en tevredenheid over hun werkplaats. Op al die punten tekenden de onderzoekers een verbetering op. Het productiviteitsniveau steeg met maximum vijftien procent in drie maanden.

Er zijn meerdere mogelijke verklaringen. Een fysiek voordeel is dat planten de lucht zuiveren van bijvoorbeeld stof, en gezonde mensen werken beter. Ook kan het zijn dat kantoordecoratie de indruk wekt dat het management begaan is met de werknemers, waardoor die harder willen werken.


Laatst bijgewerkt: oktober 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram