Krijgen kinderen een hoge bloeddruk van TV of computer?

123-man-zelf-rr-meten.jpg

nieuws Uren voor de televisie of computer zitten verhoogt de bloeddruk bij kinderen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de universiteit van Glasgow bij kinderen tussen 2 en 10 jaar oud. Ze analyseerden gegevens van 5.061 kinderen uit 8 Europese landen, waaronder België. Bij deze kinderen werd de bloeddruk gemeten bij aanvang van de studie en 2 jaar later opnieuw. Hun ouders vulden vragenlijsten in over hun TV- of computergebruik in de week en in het weekend. Ook werd nagegaan hoeveel de kinderen bewogen aan de hand van een elektronisch armbandje dat hun lichaamsbeweging en de intensiteit ervan (matig of intensief) registreerde.

Iets meer dan 10% van de onderzochte kinderen kampte met hoge bloeddruk. Vooral kinderen die minder dan één uur per dag bewegen en kinderen die meer dan twee uur per dag voor een scherm zitten. Bij de kinderen die gedurende de twee jaar durende studie gemiddeld langer dan 2 uur per dag voor een scherm zaten, had 28% een verhoogde kans op hoge bloeddruk; Bij de kinderen de aanbevolen borm van 1 uur bewegen per dag niet haalden, had 53% een verhoogd risico op een hoge bloeddruk.

De studie verscheen in het International Journal of Cardiology.


Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram