FAVV versterkt controle gojibessen

123-goji-bessen-01-19.png

nieuws

Sinds enkele jaren kennen gojibessen waaraan uitzonderlijke nutritionele kwaliteiten worden toegedicht, een zeker succes bij consumenten die op zoek zijn naar “superfoods”. Het Federaal Voedselagentschap FAVV, dat sinds begin 2018 al 8 productterugroepingen van gojibessen heeft uitgevoerd, versterkt de controles op dit product. 

Gojibessen worden voornamelijk geproduceerd in China. Ze hebben de vorm van kleine, langwerpige rode bessen die licht gesuikerd smaken. Vaak worden ze in de handel gebracht in gedroogde vorm of in de vorm van vruchtensap (over het algemeen gemengd met andere vruchtensappen). 
De gojibes wordt vaak voorgesteld als een “superfruit”, aangezien ze rijk is aan vitamines, mineralen en oligo-elementen. Veel wetenschappers zijn echter van mening dat de gezondheidsvoordelen die worden toegedicht aan de bes overschat worden.

Te veel pesticiden
Daar waar de nutritionele super-eigenschappen van gojibessen voer zijn voor discussie, staat het te hoog gehalte aan pesticiden buiten kijf. Sinds 2017 bemonstert en analyseert het FAVV deze bessen, vooral naar aanleiding van de toegenomen consumptie ervan en de talrijke aanwijzingen dat deze mogelijk hogere pesticidengehalten bevatten dan de maximale limieten die zijn vastgesteld in de Europese wetgeving. Op basis van de resultaten van deze analyses heeft het Agentschap meerdere partijen bessen in België uit de handel laten nemen en ze teruggeroepen bij de consumenten, omdat er mogelijke een risico voor de gezondheid bestaat.
Gelet op de vastgestelde non-conformiteiten heeft het FAVV beslist om de geprogrammeerde bemonsteringen en analyses al sneller uit te voeren. Aan geen enkele Europese grens worden deze bessen nog binnengelaten zonder een controle die wordt uitgevoerd met een frequentie vastgesteld door de Europese Unie. 

Laatst bijgewerkt: januari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram