Voor jou gelezen op De Standaard

Bosbessen eten tegen diabetes

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Wie veel bosbessen eet, heeft een kwart minder kans om diabetes type twee te ontwikkelen. Ook druiven en appels helpen. Fruitsap heeft net het omgekeerde effect. Dat blijkt uit een studie, verschenen in het British Medical Journal.

Bosbessen, druiven, appels... alles is goed behalve fruitsap. Uw dagelijkse glas fruitsap door vers fruit vervangen, zou dus een groot effect op uw gezondheid kunnen hebben, volgens de onderzoekers.

Drie porties bosbessen per week, verlaagt het risico met 26%. Eet u drie porties van een ander soort fruit, zoals appels, druiven of peren, dan krimpt het risico met 2%.

Het onderzoek bestudeerde meer dan 187.000 Amerikanen. 6,5% van hen ontwikkelde diabetes type twee. Dat is een variant van diabetes, die ook wel eens ‘ouderdomssuiker’ genoemd wordt. Steeds meer jonge mensen krijgen nu ook dit type van diabetes, volgens het Diabetes Fonds. Negen op de tien diabetici hebben deze variant.

Toch zijn de resultaten niet zonder kritiek. Onderzoeker Matthew Hobbs waarschuwt op de website van de Britse omroep BBC voor de mogelijk onbetrouwbare onderzoeksmethode. De studie gebruikte enquêtes, maar mensen herinneren zich niet altijd exact welke vruchten ze gegeten hebben, meent Hobbs.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130830_00715429


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram