Sommige fietshelmen voor kinderen beschermen onvoldoende

logo-vid-testaank-fietshelm-10-17.jpg

nieuws

Sommige fietshelmen voor kinderen beschermen onvoldoende, ook al beantwoorden ze aan de Europese normen. Dat blijkt uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop.

Zowel voor kinderen als voor volwassenen is een fietshelm een belangrijk veiligheidsaccessoire, dat het risico op ernstige hoofdblessures sterk kan terugdringen. 80 procent van de dodelijke fietsongevallen zijn te wijten aan schedeltrauma’s. Kinderen zijn extra kwetsbaar, temeer omdat ze nog zo onervaren zijn in het verkeer. 
Natuurlijk moet de fietshelm dan wel goed worden gedragen … en hij moet voldoende bescherming bieden. Volgens Test is dit helemaal niet het geval. In tegendeel, hij brengt grote verschillen aan het licht.

Variabele bescherming
De test werd uitgevoerd volgens een nieuwe methode die toeliet het blessurerisico op een erg realistische manier in kaart te brengen op basis van de impact die valpartijen kunnen hebben op een aantal zones van de helm. Wanneer bijvoorbeeld het hoofd een stoeprand raakt, dan heeft dit zowel een horizontale als een verticale impact.
De resultaten lopen sterk uiteen. De beste helm uit de selectie levert een gemiddeld blessurerisico van 30 procent op, terwijl bij de twee slechtste het risico liefst 80 procent beliep. Deze helmen bieden dus veel minder bescherming dan men van een dergelijk accessoire mag verwachten. 

Al de helmen uit de selectie hebben niettemin een Europese homologatie verkregen... Test Aankoop is van mening dat het testprotocol dat voor de geldende norm wordt gehanteerd, aan verbetering toe is opdat het zo goed mogelijk aansluit bij wat fietsers, ongeacht hun leeftijd, in de praktijk kunnen meemaken. 

De Europese Unie moet dus conclusies trekken uit deze test en haar normen aanpassen voor een grotere veiligheid van zwakke weggebruikers.

Laatst bijgewerkt: oktober 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram