Kinderen herkennen gevaren in het verkeer onvoldoende

nieuws Jonge fietsers hebben een grotere kans om bij een verkeersongeval betrokken te raken. Ze zien de gevaren in het verkeer niet of te laat, zo blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Linus Zeuwts aan de UGent.

Om na te gaan hoe jonge fietsers hun aandacht verdelen in het verkeer, schotelde onderzoeker Linus Zeuwts jonge fietsers (9 jaar) een test voor met videobeelden van gevaarlijke verkeerssituaties, vanuit het oogpunt van de fietser. Terwijl de kinderen de beelden bekeken, werden hun oogbewegingen en reactiesnelheid gemeten. Soortgelijke tests bij beginnende autobestuurders toonden eerder al aan dat onervaren bestuurders gevaarlijke situaties vaak te laat opmerken, en er ook niet tijdig op kunnen anticiperen om een botsing te vermijden.

De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat ook kinderen gevaarlijke verkeerssituaties minder snel opmerken en er dus ook later (of te laat) op zullen reageren. Jonge kinderen weten in het verkeer nog niet goed welke signalen belangrijk zijn, en hoe verkeerssituaties zich verder kunnen ontwikkelen. Daardoor kunnen ze moeilijk anticiperen op gevaren.

Veelbelovende training
Om kinderen te leren welke visuele informatie ze kunnen gebruiken om gevaarlijke situaties te voorspellen, ontwikkelde Linus Zeuwts een training. De kinderen kregen in de klas filmpjes te zien van gevaarlijke verkeerssituaties. Ze moesten daarop reageren wanneer vertragen, remmen of uitwijken noodzakelijk was. Daarna toonde de trainer welke signalen ze hadden kunnen vinden in het filmpje. Na de training reageerden de kinderen sneller en zagen ze meer gevaren dan kinderen die de training niet gevolgd hadden.
Een training van twee lesuren was al voldoende om jonge fietsers bewuster te maken van de gevaren op de weg. Deze nieuwe vorm van verkeerseducatie, die nog in de kinderschoenen staat, lijkt alvast veelbelovend.

Kwetsbare fietsers
Jonge fietsers zijn zeer kwetsbare weggebruikers. 33% van de vroegtijdige sterfte bij kinderen is te wijten aan een verkeersongeval. Vooral kinderen tussen 9 en 15 jaar zijn kwetsbaar, omdat ze zelfstandig de weg op beginnen te gaan en grotere afstanden afleggen. Fietsongevallen gebeuren dan ook voornamelijk op weg naar of van school, of onderweg naar de sportclub, muziekschool enz.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram