Light frisdranken verhogen kans op hartaanval en beroerte

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Mensen die dagelijks light frisdranken drinken, hebben tot 44% meer kans op een hartaanval en op een beroerte dan mensen die geen lightdranken drinken. Dat blijkt uit een studie in het Journal of General Internal Medicine. De studie bekeek gegevens van 2500 mensen die gemiddeld 69 jaar oud waren, en die gedurende 10 jaar werden opgevolgd. 591 personen overleden ten gevolge van een hartaanval of beroerte.

Van de personen die dagelijks dieetfrisdranken dronken overleed 31%, tegenover slechts 22% in de groep die zelden of nooit dergelijke dranken consumeerden. Bij mensen die af en toe (1 keer per maand) lightdranken of regelmatig gewone softdrinks gebruiken, werd merkwaardig genoeg geen effect op vaatziekten vastgesteld.

De onderzoekers benadrukken dat hun studie alleen aantoont dat er mogelijk een verband is tussen de lightdranken en de vaataandoeningen, maar dat ze niet kunnen aantonen dat de light dranken de oorzaak zijn van de toegenomen kans op hartaanvallen en beroertes.


bron: Journal of General Internal Medicine, 2012; DOI: 10.1007/s11606-011-1968-2


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram