Light frisdranken verhogen kans op hartaanval en beroerte

nieuws Mensen die dagelijks light frisdranken drinken, hebben tot 44% meer kans op een hartaanval en op een beroerte dan mensen die geen lightdranken drinken. Dat blijkt uit een studie in het Journal of General Internal Medicine. De studie bekeek gegevens van 2500 mensen die gemiddeld 69 jaar oud waren, en die gedurende 10 jaar werden opgevolgd. 591 personen overleden ten gevolge van een hartaanval of beroerte.

Van de personen die dagelijks dieetfrisdranken dronken overleed 31%, tegenover slechts 22% in de groep die zelden of nooit dergelijke dranken consumeerden. Bij mensen die af en toe (1 keer per maand) lightdranken of regelmatig gewone softdrinks gebruiken, werd merkwaardig genoeg geen effect op vaatziekten vastgesteld.

De onderzoekers benadrukken dat hun studie alleen aantoont dat er mogelijk een verband is tussen de lightdranken en de vaataandoeningen, maar dat ze niet kunnen aantonen dat de light dranken de oorzaak zijn van de toegenomen kans op hartaanvallen en beroertes.

bron: Journal of General Internal Medicine, 2012; DOI: 10.1007/s11606-011-1968-2

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram