21 procent van de Belgische kinderen is te dik

nieuws Een studie naar overgewicht bij kinderen in zeven Europese landen wijst uit dat de helft van de Griekse kinderen van 10 tot 12 jaar overgewicht heeft. Griekenland is hiermee koploper binnen de onderzochte landen. Bij één op de vijf Griekse kinderen is er sprake van extreem overgewicht. Bij Belgische kinderen liggen die cijfers lager, al is de situatie ook hier zorgelijk. Ruim een vijfde van de Belgische kinderen is te dik. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS-ONE.

In de onderzochte zeven landen heeft 30% van de kinderen overgewicht en is er bij 1 op de 10 kinderen sprake van extreem overgewicht. 21% van de Belgische kinderen lijdt aan overgewicht, 6% heeft extreem overgewicht. In Noorwegen werden de laagste percentages gemeten; 19% van de Noorse kinderen is te dik, 4% heeft extreem overgewicht.

Overgewicht Extreem overgewicht Frisdrankgebruik per dag TV-kijken min. per dag Fietsen naar school dagen per week
Noorwegen 19% 4% 225ml 101 3,3
België 21% 6% 455ml 113 1,9
Nederland 22% 6% 630ml 110 3,3
Hongarije 31% 10% 550ml 120 0,3
Spanje 34% 8% 185ml 103 0,1
Slovenië 34% 11% 330ml 114 0,3
Griekenland 50% 21% 115ml 123 0,1

"Het is niet gemakkelijk om de verschillen tussen deze landen te verklaren", stelt onderzoekscoördinator professor Johannes Brug van VU Medisch Centrum in Amsterdam. Het onderzoek toonde aan dat kinderen in Griekenland het minst sporten, kinderen in Griekenland en Hongarije het meest televisie kijken, kinderen in België het langst slapen, en kinderen in Nederland de grootste hoeveelheden frisdrank drinken (maar liefst 0,6 liter per dag).

Het team van onderzoekers uit 15 organisaties in Europa toonde aan dat de jongens gedurende de onderzochte periode over het algemeen dikker waren dan meisjes, meer televisie keken en meer frisdrank dronken. Meisjes deden echter minder aan sport. Kinderen van hoog opgeleide ouders waren slanker, behalve in Griekenland en Spanje.

'Het is duidelijk dat er verschillen zijn in de culturele tradities, familiegebruiken en eetgewoonten tussen de verschillende Europese landen', zegt professor Brug. "Het onderzoek laat zien dat kinderen één ding gemeen hebben - ze worden allen blootgesteld aan meerdere factoren die overgewicht bij de kinderen veroorzaken. Slechts één oorzaak aanpakken zal dan ook niet werken."


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram