Ergonomisch schoolmeubilair

nieuws Sinds 2006 bestaan er Europese normen voor schoolmeubilair (NBN-EN 1729). Hierbij wordt uitgegaan van een juiste zithoogte als de belangrijkste voorwaarde voor een goede werkhouding.
De hoogte van de stoel moet zodanig zijn, dat als de voeten plat op de grond staan de zitting niet in het achterdijbeen knelt. Vroeger vertrok men van de lichaamslengte als maat voor de zithoogte. Uit onderzoek is echter gebleken dat bij kinderen met dezelfde lichaamslengte aanzienlijke verschillen in onderbeenlengte kunnen voorkomen. De lichaamslengte als uitgangspunt voor zithoogte is dus minder zuiver dan de onderbeenlengte. Daarom is besloten de onderbeenlengte (of knieholtehoogte) in de nieuwe norm te gebruiken. Op basis hiervan kan de hoogte van de stoel nauwkeurig bepaald worden in functie van de individuele lichaamsafmetingen van de leerling.

De nieuwe norm voorziet 8 productcategorieën . Om verwarring te vermijden zijn deze duidelijk gecodeerd door hun kleur. Binnen eenzelfde klas moeten dus idealiter stoelen en banken staan die verschillend zijn in hoogte omdat ook de lichaamslengte van leerlingen uiteenlopend is.
Over de zithouding wordt in de Europese normen geen uitspraak gedaan. De zitting mag zowel horizontaal als naar voor of achter gekanteld zijn. Een voorwaarts gekantelde zit, waardoor de hoek tussen romp en bovenbenen groter dan 90° blijft (open heuphoek) zou een betere zithouding opleveren, vooral tijdens lezen en schrijven waarbij de leerling naar voor moet leunen. Bij een open heuphoek is wel een voetensteun aan de stoel en/of tafel nodig zodat leerlingen bij het achterwaarts zitten (bv. tijdens kijken op computerscherm) toch steun hebben.
Voor de tafel geldt als vuistregel dat de bladhoogte, zittend met de bovenarmen iets zijwaarts gericht, is afgestemd op de ellebooghoogte. De Europese Norm schrijft een hellend werkblad voor met een helling tot 20 graden. Dit is gunstig om de overdreven buiging in de nek en de rug tegen te gaan, vooral bij lezen en schrijven.

Europese normen voor schoolmeubilair
Knieholtehoogte Zithoogte stoel hoogte tafel
Wit 200-250 21 40
Oranje: 250–280 26 46
Violet 280–315 31 53
Geel 315 – 355 35 59
Rood 355 – 405 38 64
Groen 405 – 435 43 71
Blauw 435 - 485 46 76
Bruin + 485 51 82


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram