Beter zitten op kantoor

nieuws Wie in de komende maanden weer het grootste deel van dag al zittend op een kantoorstoel moet doorbrengen, doet er goed aan om een goede stoel te kiezen en die ook goed af te stellen om de nadelen van het zitten zo veel mogelijk te beperken.
Bureaustoelen hebben de laatste tientallen jaren grote aanpassingen ondergaan zodat er momenteel een ruime keuze voorhanden is. Geen enkele stoel is echter comfortabel voor iedereen.
Ervan uitgaande dat een bureau meestal niet in hoogte verstelbaar is, volgen hier enkele tips om een stoel te kiezen en in te stellen.
• Zoek een stoel die eenvoudig en gemakkelijk te verplaatsen, in te stellen en te bewegen is zodat je hem ook effectief aanpast in functie van je noden.
• Een bureaustoel moet in hoogte verstelbaar zijn. De zithoogte moet zodanig ingesteld worden dat de voeten op de grond rusten en de hoek in de knie groter is dan 90°. Indien het werkblad te hoog staat, gebruikt men best een voetensteun.
• Zorg dat u zonder uw schouders en armen op te tillen aan uw bureau kunt werken. Dat betekent dat de hoogte verschillend is bij diverse activiteiten. De hoogte van een toetsenbord (of schrijfmachine) vraagt bv. een lager bureau of een hoger ingestelde stoel dan lezen, schrijven of vergaderen.
• Als u achterin de stoel zit, mag de voorkant van de stoel niet tegen de knieholte drukken. Reken een vuistdikte (5 à 10 cm) ruimte tussen knieholte en stoelzitting. Bij sommige bureaustoelen kan de zitdiepte worden aangepast aan de lengte van de bovenbenen met behulp van een in- en uitschuifbaar systeem. Dit is nuttig voor mensen met zeer korte of zeer lange bovenbenen.
• De rugleuning moet rechtop staan en de natuurlijke kromming van de wervelkolom zoveel mogelijk ondersteunen. Een goede rugleuning steunt de schouders over de volle breedte. Een nek- of hoofdsteun heeft bij een bureaustoel weinig meerwaarde. Belangrijk is vooral een goede steun in de lenden. Dat kan op verschillende manieren: een verdikking aan de lenden of een individueel opblaasbaar lendengedeelte.
Armsteunen verminderen de belasting op de wervelzuil en de schouders. De armsteunen zijn best afzonderlijk instelbaar ten opzichte van de rugleuning en de zitting.
• Een goede bureaustoel heeft een open heuphoek waarbij de hoek tussen de rug en de bovenbenen steeds groter is dan 90°. Concreet betekent dit dat je het zitvlak kan kantelen, zodat je gemakkelijker van zithouding kan veranderen. Meestal gebeurt dit kantelen via een kantelmechanisme waarbij het zitvlak naar voren kantelt met een hoek van 10 tot 15°. In plaats van een kantelmechanisme kan je ook opteren voor een schommelmechanisme dat ingesteld wordt op het persoonlijk gewicht van de gebruiker, zodat het zitvlak van de stoel spontaan de lichaamsbewegingen en zithoudingen volgt.
• Een goede bureaustoel is niet te groot. Let vooral op de breedte van de bureaustoel. Zo voorkom je dat je onderuitzakt, scheef of gedraaid gaat zitten, wat je lichaam te zeer belast.
Belangrijk tenslotte is om geregeld even op te staan en een kleine wandeling te maken of wat eenvoudige strekoefeningen te doen.


Laatst bijgewerkt: juli 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram