Nieuw detectiesysteem voor nachtelijke epilepsie-aanvallen

123-anatom-epilepsie-05-17.jpg

nieuws Drie Nederlandse instellingen op het gebied van epilepsiezorg (Kempenhaeghe ACE, SEIN en UMC Utrecht) hebben samen met het bedrijf Livassured de NightWatch ontwikkeld, een nieuw detectiesysteem voor nachtelijke epilepsie-aanvallen. Via crowdfunding werd voldoende geld ingezameld om de NightWatch nu ook effectief te gaan produceren.

Tot op heden zijn er geen adequate epilepsie detectiemiddelen beschikbaar voor potentieel gevaarlijke nachtelijke aanvallen bij kinderen met epilepsie. De ouders maken vaak gebruik van een babyfoon, camerasysteem of een bewegingsdetectie mat. De betrouwbaarheid is echter laag: de mat detecteert minder dan de helft van de urgente aanvallen, terwijl de mat ook veel valse alarmen geeft. Het gevolg is dat ouders veel nachtelijke stress ervaren én dat er veel aanvallen gemist worden.

Onderzoek onder de ouders van de kinderen van epilepsie kliniek Kempenhaeghe laat zien dat 60 procent van de ouders actief op zoek is naar betere alternatieven.
De NightWatch is een epilepsie detectiesysteem waarvan de testen tot nu toe een veel betere prestatie laten zien dan de bovengenoemde systemen: juist bij de gevaarlijke tonisch-clonische aanvallen maar liefst 100% en bij de andere aanvallen rond de 90%. In schril contrast hiermee staat de minder dan 30% betrouwbaarheid bij de detectiemat. Na 3 jaar ontwikkelen is het prototype product gereed en getest.

De NightWatch bestaat uit een band met een sensor om de bovenarm en een basisstation dat de waarschuwing geeft. De armband wordt om de arm van het kind geschoven. Het basisstation staat op de slaapkamer van de ouders en staat draadloos in verbinding met de armband. In de armband wordt een epileptische aanval gedetecteerd op basis van hartslag en beweging. De hartslag wordt gemeten door middel van licht. Een bewegingssensor registreert positie en de bewegingen. 

Bronnen
http://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Afdelingen/Hersencentrum/Actueel/Nieuws-2017/Benodigde-bedrag-voor-ontwikkeling-Nightwatch-geha
https://crowdaboutnow.nl/denightwatch


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram