Medicatie epileptici: gevaar voor miskraam?

123-dr-voorschr-medic-170-10.jpg

nieuws Vrouwen met epilepsie die tijdens de zwangerschap anti-epileptica in een lage dosis gebruiken, hebben geen hoger risico op een spontane abortus dan vrouwen die deze middelen niet gebruiken. Dat blijkt uit een Deense studie in het BMJ;

4700 zwangerschappen van vrouwen die anti-epileptica gebruikten, zijn vergeleken met 978.605 gewone zwangerschappen. Het risico op een spontane abortus bleek verhoogd bij vrouwen die anti-epileptica gebruikten voor een bipolaire stoornis, migraine of pijn, maar niet bij vrouwen met epilepsie, als ze een lage dosering van het anti-epilepticum gebruikten. Want hoge doseringen bleken zowel bij vrouwen met als zonder epilepsie geassocieerd met een toegenomen kans op een miskraam. Mogelijk hangt dit ook samen met de ernst van de epilepsie. Het gaat daarbij om dagelijks meer dan: 750 mg valproïnezuur, 500 mg carbamazepine, 4 mg clonazepam, 150 mg lamotrigine en 500 mg oxcarbazepine.

Volgens de onderzoekers zouden vrouwen met epilepsie moeten streven naar een zo laag mogelijke dosering van hun medicatie tijdens de zwangerschap. Om het risico op een spontane abortus te reduceren, maar ook vanwege de teratogene effecten van anti-epileptica.

Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram