Voetbal kijken kan dodelijk zijn

nieuws Sportliefhebbers die hun favoriete club zien verliezen, hebben een verhoogde kans op een hartaanval. De kans dat mensen overlijden aan een hartziekte, is gemiddeld twintig procent groter in de twee weken nadat hun favoriete ploeg heeft verloren. Bij mannen lag de kans op een fatale hartaanval na een verlies gemiddeld vijftien procent hoger, bij vrouwen zelfs tot 27 procent. Bij ouderen loopt de kans op een fatale hartaandoening met 22 procent op. Mensen die al lijden aan hart- en vaatziekten zijn extra vatbaar voor hartproblemen na een gewichtige wedstrijd.

Dat blijkt uit een onderzoek bij supporters tijdens de Amerikaanse Super Bowl, gepubliceerd in het vakblad Clinical Cardiology. Dit onderzoek bevestigt eerder onderzoek tijdens het WK 2006 in Duitsland. Daaruit bleek dat het aantal doden door hartfalen toenam op dagen dat het Duitse elftal moest spelen. Er is gelukkig ook goed nieuws: als uw ploeg wint, neemt de kans op een plotseling, fataal hartfalen iets af.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram