Minder eenzaam door bridge

123-kaartspel-kaarten-170_10.jpg

nieuws Ouderen die wekelijks bridgen voelen zich na een jaar minder eenzaam dan daarvoor. Zij zijn ook meer tevreden met hun sociale contacten.

Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) deed onderzoek naar het effect van het bridge-project Denken en Doen van de Nederlandse Bridge Bond. Dit is erop gericht sociale netwerken van ouderen te vormen in samenwerking met gemeenten. Deelnemers komen wekelijks tweeënhalf tot drie uur bij elkaar om te leren bridgen. Dit is geen doel op zich, maar een middel om ouderen met elkaar in contact te brengen en sociale samenhang te bewerkstelligen. Bij aanvang bleek een derde (37%) van de deelnemers eenzaam te zijn, 20% gaf aan graag meer nieuwe mensen te ontmoeten en 27% was niet tevreden met het aantal sociale contacten.

Na tien weken bridgen waren de deelnemers al meer tevreden met hun sociale contacten. En na een jaar was bijna 88% tevreden met het aantal contacten. Bij aanvang was dit nog geen 72%. Nog slechts 4% bleef er behoefte aan houden nieuwe mensen te ontmoeten. Op het gevoel van eenzaamheid was na tien weken nog geen effect te zien. Maar na een jaar was dit afgenomen van 37% naar 21%.

bron: www.nivel.nl

Laatst bijgewerkt: oktober 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram