Vaderlijke genen beïnvloeden risico op eierstokkanker

123-dna-genen-03-18.jpg

nieuws

Een genetische afwijking op het X-chromosoom van de vader, dat hij geërfd heeft van zijn moeder, verhoogt de kans op eierstokkanker bij zijn dochter. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Genetics.

De studie onderzocht een grote databank over eierstokkanker. Daarbij werd gekeken naar het aantal kankers bij vrouwen wiens grootmoeder langs vaderskant eierstokkanker had gehad. De studie stelde vast dat 28 procent van de vrouwen wiens grootmoeder langs vaderskant eierstokkanker had, ook eierstokkanker kreeg., en slechts 14 procent wanneer alleen de grootmoeder langs moeders kant eierstokkanker had. 

De onderzoekers vermoeden dat het risico op eierstokkanker niet alleen bepaald wordt door afwijkende genen afkomstig van de moeder (BRCA 1 en 2, die ook de kans op borstkanker verhogen), maar mogelijk ook door afwijkende genen afkomstig van de vader. Wanneer de moeder een afwijkend gen heeft, bestaat één kans op twee dat ze dat doorgeeft aan haar zoon. De zoon heeft één kans op vier om dat gen op zijn beurt door te geven aan zijn dochter. Als dat gen zich echter op het X-chromosoom bevindt, dan is de kans dat de moeder het doorgeeft aan haar zoon één op twee, omdat een man slechts één X-chromosoom heeft. De zoon zal dit X-chromosoom dan ook altijd doorgeven aan zijn dochter.

Bron
http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1007194
https://www.nhs.uk/news/cancer/paternal-genes-may-influence-ovarian-cancer-risk/


Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram