Roken en overgewicht verergeren eierstokkanker

passief-roken.jpg

nieuws Vrouwen die roken en/of overgewicht hebben op het ogenblik dat eierstokkanker (epitheliale ovariumkanker) wordt vastgesteld, hebben een veel slechtere prognose dan niet-rooksters en magere vrouwen. Dat blijkt uit Deens onderzoek bij 295 vrouwen met ovariumkanker (stadium III, dwz. met uitzaaiing in de buikholte). De gemiddelde overleving bij niet-rooksters met normaal gewicht bedroeg 2,8 jaar, tegenover 1,2 jaar bij rooksters met overgewicht. Ook afzonderlijk hadden roken en overgewicht een negatieve invloed. Omgekeerd steeg de overlevingsduur bij ex-rooksters in verhouding tot de duur van de rookvrije periode.

bron: Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2006;15(4):798–803

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
RECONNECT, talent blijft, ook na kanker RECONNECT, talent blijft, ook na kanker
Stichting tegen Kanker

Er is te weinig aandacht voor de terugkeer naar het werk na kanker. Toch is het van groot belang dat werknemers hierbij worden ondersteund. Stichting tegen Kanker biedt daarom RECONNECT aan, een gratis online platform om HR managers of leidinggevenden te begeleiden tijdens het reïntegratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram