Eenvoudige bloedtest spoort eierstok kanker op

nieuws Amerikaanse onderzoekers hebben een computerprogramma op punt gesteld dat dat bepaalde afwijkende patronen van eiwitten in het bloed kan herkennen, waardoor eierstokkanker in een heel vroeg stadium zou kunnen opgespoord worden.
In de eerste tests bleek de methode 100% betrouwbaar om de kanker in het vroegste stadium op te sporen. Bij vrouwen zonder kanker, bleek de test 95% betrouwbaar, in 5% van de gevallen was het resultaat vals positief, wat betekent dat de test ten onrechte op kanker wees.
Volgens de onderzoekers van het Amerikaanse Kankerinstituut die de test op punt stelden, zijn die resultaten zeer hoopgevend. De methode is weinig ingrijpend en zeer effectief. Het is belangrijk dat deze vorm van kanker vroeg wordt opgespoord. Tijdig ontdekt kan eierstokkanker in de meeste gevallen worden behandeld. Omdat hij vaak in een te laat stadium wordt ontdekt, bedragen de gemiddelde overlevingskansen slechts 35 procent zijn. Een vroegtijdige ontdekking is dus van groot belang.
De nieuwe methode zal nu op grotere schaal worden uitgetest. Indien de resultaten positief zijn, zal de test in de toekomst vooral kunnen worden ingezet bij vrouwen met een genetische voorbeschiktheid of een familiegeschiedenis van eierstokkanker.

Bron: The Lancet 16 feb 2002, www.thelancet.com


Laatst bijgewerkt: februari 2002

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram