Een snellere en betrouwbare diagnose van eierstokkanker

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Bij cysten en tumoren van de eierstokken is het cruciaal om op een betrouwbare en snelle manier goedaardige en kwaadaardige te onderscheiden. Dit maakt een groot verschil voor een operatie en voor het welzijn van de patiënt. Dankzij een set uiterlijke kenmerken van de tumor kan bij een echografie nu snel en eenvoudig een triage gebeuren. Dat blijkt uit een studie aan de KU Leuven.

Eierstokkanker staat bekend als een sluipmoordenaar, omdat de ziekte meestal weinig klachten geeft. Daardoor wordt de diagnose dikwijls in een zeer laat stadium gesteld. Bij eierstokkanker bestaat de behandeling uit laparotomie, eventueel voorafgegaan door chemotherapie. Een laparotomie is een klassieke operatie met een grote insnede waarbij alle tumorweefsel moet worden weggesneden. Bij de meeste cysten in de eierstokken gaat het echter om goedaardige gezwellen, die vanzelf verdwijnen. Indien toch een operatie nodig blijkt, kan dat met laparoscopie ofwel sleutelgatchirurgie. Enkel de cyste wordt weggesneden via een zeer kleine insnede.

De echografie – beeldvorming met ultrasone geluidsgolven - is cruciaal. Het is bij de echografie echter niet steeds gemakkelijk om de verschillende types tumoren te onderscheiden, maar het maakt voor de behandeling wel een groot verschil uit. Bij de operatie van een kwaadaardige tumor is het van belang de tumor niet te openen. Zoniet verspreiden de kankercellen zich in de buikholte en dat vermindert de overlevingskansen van de patiënt. Bij een verkeerde diagnose neemt men soms ten onrechte de hele eierstok weg, het geeft een groot litteken op de buikwand en het betekent ook een langer verblijf in het ziekenhuis.”

Bij de set regels voor de echo gaat het om al dan niet terug te vinden uiterlijke kenmerken: de onregelmatige en solide vorm, de diameter, de uitstulpingen, de holtes, de bloedstroom, de verkalking enzovoort. Als een cyste één van 5 kenmerken van een goedaardige tumor of één van 5 kenmerken van een kwaadaardige tumor vertoont, wordt ze geklasseerd als goed- of kwaadaardig. De procedure werd uitgetest met bijna 2.000 vrouwen die nadien werden geopereerd. In 77% bleken de regels toepasbaar en na onderzoek van de verwijderde tumor bleek dat de regels zeer betrouwbaar goed- en kwaadaardigheid voorspelden. In de andere gevallen - als er geen of tegenstrijdige kenmerken aanwezig zijn - geven de regels geen uitsluitsel en is de beoordeling door een ervaren echografist de beste methode.

In België worden jaarlijks ongeveer duizend nieuwe diagnosen van eierstokkanker gesteld, waarvan een 600-tal in Vlaanderen. Wereldwijd gaat het jaarlijks over honderdduizenden vrouwen met eierstokkanker. Omdat de symptomen van eierstokkanker zoals vage buikpijn of een opgeblazen gevoel zo weinig specifiek zijn, is het belangrijk om bij klachten (gezwollen buik, verlies van eetlust, pijn, abnormale bloedingen) dat goed te laten nakijken. Bij het gynaecologisch onderzoek dat elke vrouw best jaarlijks laat uitvoeren, controleert de arts naast het borstonderzoek ook of de eierstokken niet vergroot of abnormaal aanvoelen. Het uitstrijkje dient ter preventie van een ander type kanker, namelijk van de baarmoederhals.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram