Wat doen als je door het ijs zakt?

nieuws Wanneer je op natuurijs schaatst is altijd het gevaar aanwezig dat je door het ijs zakt.
Wanneer dit gebeurt, moet je zo snel mogelijk uit het water zien te komen. Door onderkoeling neemt de controle over de spieren af en wordt zwemmen onmogelijk. Het natte ijs aan de rand van een wak is zeer glad. Je hebt dus geen grip. Bovendien brokkelt de rand van het dunne ijs makkelijk af.
- De ijsrand is waarschijnlijk het dikst aan de kant waar u vandaan kwam. Ga dus terug.
- Maak de rand van het wak stuk in de richting van de walkant.
- Als het ijs niet meer afbreekt, ga dan met je rug tegen de ijsrand liggen en zet met je voeten af op de tegenoverliggende ijsrand om zo het ijs op te schuiven.
- Wanneer je eenmaal op het ijs ligt, probeer dan niet te gaan staan maar rol of trek jezelf over het ijs naar de kant.

Raak je onder het ijs, let dan op het kleurverschil: Ligt er sneeuw op het ijs, dan zal het ijs donkerder zijn dan het wak. Is het mooi zwart, dus doorzichtig ijs, dan zal het wak met het bewegende water er donkerder uitzien.

Biedt hulp
Als je ziet dat iemand door het ijs gezakt is, zorg dan voor hulpverlening.
Denk altijd om uw eigen veiligheid. Het benaderen van het slachtoffer over het ijs is af te raden: het ijs is aan de rand van een wak meestal dun en breekbaar.
Gebruik daarom een touw, plank of ladder en probeer de druk te verdelen door liggend over het ijs te gaan.

Veiligheidsset voor natuurijs
De veiligheidsset voor natuurijs bestaat uit een ijspriem en een werpkoord. De set is compact en licht (120 gram). Door de dop op de ijspriem kun je deze om de nek dragen. Het werptouw kun je opbergen in een jaszak.
Op het ijs heb je werptouw en ijspriem altijd bij de hand om direct te kunnen gebruiken. Met de priem kun je jezelf op het droge trekken. Als je in een wak terecht komt of door het ijs zakt steek je de priem in het ijs om vervolgens jezelf naar het droge te trekken. Met het werpkoord kun je iemand die door het ijs is gezakt uit het koude water trekken.

  •  Als u in een wak ligt komt u met behulp van de priem weer makkelijk op het stevige ijs. Uit een wak op het ijs klimmen is heel lastig zonder een scherp voorwerp om greep op het ijs te krijgen. Je slaat de priem in het ijs zo ver mogelijk van je weg. Hetzelfde ijs waar je verticaal doorheen zakt is in het horizontale vlak voldoende sterk. Omdat je makkelijk glijdt is en je niet echt omhoog moet is er maar weinig kracht nodig om uit het wak te komen. Je trekt je met de eerste haal tot op je middel op het stevige ijs en met een tweede haal bent je ver genoeg om verder van het wak weg te rollen. Belangrijk is dat je snel bij je priem kan en dat als hij in de hektiek uit je handen valt je hem via een verbindingskoordje weer terug kan vinden.
Heb je je met de priem op het ijs getrokken, schuif op je buik weg van het wak. Wanneer je op enige afstand van het wak bent kun je weer proberen te gaan staan. Dichtbij het wak zal het ijs vaak te dun zijn.

  •  Met het werpkoord kun je gemakkelijk een ander uit een wak trekken. Het werpkoord is door zijn flexibele handvat gemakkelijk in een broek of jas mee te nemen. Je rolt het werptouw uit, neemt de lus in de ene hand en scheert het touw met een paar ruime lussen weer op. Dan gooi je de kant met het rubberen handvat naar de drenkeling toe. Als de drenkeling het handvat vastgepakt heeft, roep je hem toe horizontaal in het water te gaan liggen en met zijn benen zwembewegingen te gaan maken. Tegelijkertijd trek je aan het touw. Zorg ervoor dat de drenkeling niet te dicht bij het wak weer op het ijs gaat staan.
Bind indien nodig meerdere reddingslijnen aan elkaar of bind er een sjaal, jack of lange broek aan.Verzwaar het gooi-einde met bijvoorbeeld een schaatsbeschermer om het gooien te vergemakkelijken.
 

 

Onderkoeling
Wanneer je in koud water bent gevallen dreigt het gevaar op onderkoeling. Dit merk je aan rillen, lusteloosheid, verwarde spraak, moeilijkheden met helder denken, coördinatieverlies en geen zin meer hebben om te bewegen.
Als je uit het water bent is het belangrijk om jezelf warm te houden. Probeer dus te blijven bewegen, snel droge kleren aan te trekken, een warm bad te nemen of jezelf te verwarmen aan lichaamswarmte van anderen.
Om een te snelle en te grote afkoeling te voorkomen wordt de isolatiedeken gebruikt. Deze zorgt ervoor dat de lichaamswarmte niet verloren gaat in de buitenlucht, maar bewaard blijft in de nabije omgeving van het lichaam. Hierdoor wordt afkoeling zo veel mogelijk voorkomen.

Meer info:
www.voorkomblessures.nl
Stichting Veilig Natuurijsverkeer
www.xs4all.nl/~heuzen/


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram