Hoe een draagverband (mitella) maken?

nieuws Een mitella is een driehoekig draagverband voor het ondersteunen en immobiliseren van een gewonde schouder, arm, pols of hand. In een noodgeval kan een geïmproviseerde mitella worden gemaakt van een vierkante doek van 50cm lang en breed, diagonaal in tweeën geknipt of gevouwen, zodat hij een driehoek vormt.

Stap 1
Ondersteun de onderarm aan de aangedane zijde of laat het slachtoffer dat doen. Trek een uiteinde van de doek onder de elleboog van de aangedane zijde door naar de schouder van de andere zijde.

Stap 2
Spreid de doek over de borst van het slachtoffer en sla het andere uiteinde om de onderarm omhoog naar de schouder aan de aangedane zijde. Breng daar de uiteinden bij elkaar.

Stap 3
Knoop de uiteinden aan elkaar vast ter hoogte van het kuiltje boven het sleutelbeen aan de aangedane zijde. Stop de uiteinden als kussentje weg onder de knoop. De draagdoek bedekt de arm volledig

Stap 4
Vouw de punt bij de elleboog naar voren en stop losse hoekjes verband eronder.

Stap 5
Zet de punt aan de voorkant vast met een veiligheidsspeld. Is deze niet voorhanden, zet de punt dan vast door hem eenmaal te draaien en in het draagverband weg te stoppen. Controleer de bloedcirculatie naar de hand regelmatig door te letten op bleekheid of koude van de huid. Maak zo nodig het verband onder de mitella wat losser.

Laatst bijgewerkt: mei 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram