Genen eerder dan mode veroorzaakt Anorexie

nieuws Volgens een Zweeds-Amerikaanse tweelingenstudie bestaat er een sterke genetische basis voor anorexia nervosa, en bestaat er omgekeerd nauwelijks enig bewijs voor de stelling dat het een pathologisch antwoord zou zijn op een bepaald mode-ideaal.
De studie gebruikte gegevens van het Zweeds tweelingenregister over twee groepen tweelingen: een eerste groep geboren tussen 1938 en 1944 en een tweede groep geboren tussen 1944 en 1958. In totaal werden ruim 31.000 tweelingen ondervraagd. Bij de vrouwen bleek 1,29% te lijden aan anorexie, bij de mannen 0,29%. Bij vrouwen lag het percentage in de oudste groep lager (0,65%) dan in de tweede groep (1,56%). De kans om de aandoening te erven bedroeg gemiddeld 0,56%> (door een vergelijking van een-eiige en twee-eiige tweelingen).
Naast de duidelijke genetische oorsprong van anorexie was het enige andere relevante element een neurotische persoonlijkheid (gedefineerd als een aangeboren tendens om angstig en depressief te zijn). Andere factoren, zoals BMI, overdreven sport, stress, maag- of darmproblemen tijdens de eerste levensjaren... bleken geen verklarende factor te zijn.

bron: Archives of General Psychiatry, maart 2005

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram