Cannabis helpt tegen slechte herinneringen

nieuws Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Psychiatrie in Munchen zouden lichaamseigen cannabis-achtige stoffen in de hersenen een belangrijke rol spelen bij het verwerken van slechte herinneringen en bepaalde angsten kunnen verhelpen. Het ontbreken van deze stoffen zou mogelijk verklaren waarom sommige mensen na een bepaalde traumatische gebeurtenis last hebben van zg. post-traumatische stress stoornissen of waarom sommige mensen lijden aan een fobie of een angststoornis. Geneesmiddelen die de productie van deze stoffen stimuleren zouden dan kunnen gebruikt worden als behandeling van deze problemen.
De Duitse onderzoekers onderzochten twee groepen muizen, waarvan één groep meer, de andere minder cannabinoiden produceerden. Ze werden dan onderworpen aan een serie tests, o.m. een fel geluid gevolgd door een elektrische schok. De muizen met weinig cannabinoiden reageerden paniekerig na het geluidssignaal, terwijl de andere groep muizen blijkbaar geen verband legde tussen het geluid en de elektrische schokken. Volgens de onderzoekers wijst dit erop dat de cannabinoiden bijdragen tot het sneller vergeten van slechte herinneringen, in dit geval de elektrische schokken.
Ze stippen wel aan dat extern toegediende cannabis wellicht niet hetzelfde effect heeft als de lichaamseigen cannabinoiden. Maar het zou wel kunnen verklaren waarom angstige mensen soms hun toevlucht zoeken tot cannabis.


Laatst bijgewerkt: augustus 2002

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram