Taks op gezoete frisdranken: een maat voor niets?

Laatst bijgewerkt: augustus 2015
123-tax-vergrootgl-08-15.jpg

nieuws Suikerhoudende frisdranken en zoete alcopops (limonades gemengd met sterke drank) worden vanaf volgend jaar duurder. Hoeveel de taks per fles of blikje suikerhoudende drank precies zal bedragen, is nog niet bekend. Maar het zou hoogstens om 5 cent per liter gaat. Dat zou de staatskas vanaf 2016 jaarlijks 50 miljoen euro opleveren. Of het ook gezondheidswinst oplevert is zeer de vraag.

Naar aanleiding van een oproep van de British Medical Association om een suikertaks van 20% in te voeren om daarmee groenten en fruit te subsidiëren, publiceert het BMJ twee artikelen van voor- en tegenstanders van zo'n suikertaks.

Volgens Sirpa Sarlio-Lähteenkorva, adviseur op het Finse ministerie van Volksgezondheid, beïnvloedt zo'n taks wel degelijk het consumptiegedrag en kan het dus leiden tot een vermindering van de consumptie van frisdranken. Beter dan alleen bepaalde producten zoals frisdranken en snoep te belasten, is echter om een veralgemeende suikertaks in te voeren voor alle suikerhoudende producten. Producten met veel suiker zouden dan duurder worden dan produkten met weinig suiker. Dit zou een stimulans zijn voor de voedingssector om minder suiker te gebruiken. Bovendien zou men ook zo'n taks moeten heffen op zout en verzadigde vetten én tegelijk een beleid voeren om gezond eten te promoten.

Professor Jack Winkler van London Metropolitan University twijfelt echter aan het nut van een suikertaks. Tenzij die heel hoog is. Volgens twee Britse studies daalt de consumptie van frisdranken met slechts 7,5 ml per dag (ongeveer één slok) wanneer de taks met 10% wordt verhoogd. Bij een verhoging met 20 % daalt de consumptie met ongeveer 4 kcal. Dit zal nauwelijks een effect hebben op het gewicht. In plaats van suikerhouden dranken duurder te maken, pleit hij ervoor om gezonde producten goedkoper te maken.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram