Langer leven dankzij koffie?

123-koffie-tas-drank-08-17.jpg

nieuws

Verschillende media berichtten de afgelopen dagen dat koffie de kans op een langer leven vergroot. Ze baseerden zich daarvoor op twee grootschalige onderzoeken gepubliceerd in het vakblad Annals of Internal Medicine.

Bij het ene onderzoek waren ruim 520.000 volwassen Europeanen ondervraagd, in het andere ruim 185.000 niet-blanke Amerikanen. Deelnemers gaven onder meer aan hoeveel koffie zij dronken, vervolgens werden ze 16 tot 20 jaar gevolgd. Uit de sterftecijfers na 16-20 jaar bleek dat koffiedrinkers iets minder snel overleden (gemiddeld 12 % minder risico bij vier koppen koffie) aan de gevolgen van hart- en vaatziekten en aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, diabetes, bepaalde vormen van kanker en nierziekten.

Er werd geen verschil vastgesteld tussen koffie met caffeïne of caffeïnevrije koffie. Bij Europese vrouwen werd wel een licht verhoogde kans op overlijden door baarmoederkanker vastgesteld.

Of men hieruit kan afleiden dat koffiedrinkers inderdaad langer leven, is echter zeer de vraag. Ondanks het grote aantal deelnemers aan de studie, vertoont ze ook een aantal ernstige gebreken. Zo werden de deelnemers slechts één keer, bij het begin van de studie, gevraagd naar hun koffieconsumptie. Die kan in de loop van de 16 jaren opvolging echter veranderd zijn. Bovendien kunnen, naast de koffieconsumptie, tal van andere niet-bekende factoren een rol spelen in de levensverwachting.

De onderzoekers besluiten dan ook dat op basis van deze studie koffie niet kan aanbevolen worden als een gezonde drank, maar dat koffieconsumptie op de langer termijn waarschijnlijk geen schadelijke effecten heeft.

Bronnen
http://annals.org/aim/article/2643435/coffee-drinking-mortality-10-european-countries-multinational-cohort-study
http://annals.org/aim/article/2643433/association-coffee-consumption-total-cause-specific-mortality-among-nonwhite-populations
http://www.nhs.uk/news/2017/07July/Pages/Does-coffee-make-you-live-longer.aspx
http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/voedingscentrum-duidt-langer-leven-dankzij-koffie.aspx


Laatst bijgewerkt: augustus 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram