Koffie leidt misschien niet tot uitdroging (dehydratie)

Laatst bijgewerkt: december 2020
123m-koffie-9-3-20.jpg

nieuws In tegenstelling tot wat velen denken leidt (matige) consumptie van koffie niet tot uitdroging, maar draagt het, net zoals bijvoorbeeld water, bij tot de vochtbalans. Dat moet alleszins blijken uit onderzoek aan de Universiteit van Birmingham gepubliceerd in het wetenschappelijke internettijdschrift PLoS Medecine (http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0084154).

De studie werd gefinancierd door het Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), maar volgens de auteurs was er geen enkele beïnvloeding. Ze werden in twee fasen getest. In een eerste fase dronken ze gedurende 3 dagen 4 bekers (á 200 ml) van zwarte koffie óf van water, per dag. In de tweede fase schakelden de deelnemers, die in de eerste fase koffie dronken, over naar water en vice versa.
Om de effecten van koffie in vergelijking met water te kunnen beoordelen, werden verschillende indicatoren van de vochtbalans en de hydratatiestatus gemeten, waaronder lichaamsgewicht en de totale hoeveelheid lichaamsvocht, alsmede bloed- en urine-analyses.

De onderzoekers vonden geen betekenisvolle verschillen in de totale hoeveelheid lichaamsvocht of een van de bloedparameters van de hydratatiestatus tussen koffieconsumptie en waterconsumptie. Bovendien werden geen verschillen in 24-uurs urinevolume of urineconcentratie waargenomen tussen de twee verschillende fases.
Of hieruit kan worden besloten dat koffie niet vochtafdrijvend werkt of even goed is als water om uitdroging te voorkomen, is echter de vraag (www.nhs.uk/news/2014/01January/Pages/A-small-amount-of-coffee-will-not-dehydrate-you.aspx).
Het ging uiteindelijk om een beperkt onderzoek van slechts enkele dagen bij gezonde proefpersonen die gewoon waren om koffie te drinken. Enkele koppen koffie kunnen waarschijnlijk geen kwaad. Maar bij mensen met kans op uitdroging, bijvoorbeeld in geval van diarree, een nierziekte of bij zware fysieke inspanningen, kan het mogelijk wel een negatief effect hebben op de vochtbalans.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram