Oudere artsen weten minder dan jongere

Laatst bijgewerkt: maart 2022

nieuws De professionele kennis van oudere artsen loop merkbaar achter op die van jongere collega’s. Patiënten hebben bij een jongere arts een grotere kans op een optimale behandeling dan bij een oudere dokter. Dit blijkt uit een studie aan de Harvard Medical School die vorige week is gepubliceerd in het Amerikaanse medische tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Het onderzoek brengt verscheidene studies over de kwaliteit van de zorg van de afgelopen veertig jaar samen en concentreert zich op het verband tussen de leeftijd van de arts en de kwaliteit die hij levert. Oudere artsen blijken veel minder vaak op de hoogte te zijn van moderne behandelpraktijken dan mensen die hun studie recent hebben afgerond. Als ze de nieuwe methodes al kennen, blijken ze die minder vaak toe te passen.
De achterstand van oudere geneesheren kan soms ernstige gevolgen hebben. Zo blijken patiënten met een hartaanval een 10 procent groter risico lopen te overlijden als zij worden behandeld door een arts die twintig jaar geleden is afgestudeerd dan als zij geholpen worden door iemand die zijn studie net heeft afgerond.

De ervaring die rijpere doktoren hebben, weegt in de meeste gevallen niet op tegen de verse kennis van jongeren. Maar het gaat er, volgens de auteurs van de Harvard-studie, niet alleen om dat oudere artsen geen tijd hebben om alle nieuwe ontwikkelingen bij te houden. Het is ook van belang dat de manier waarop artsen hun behandelplan uitstippelen de afgelopen jaren sterk is veranderd . Vroeger baseerden artsen zich meer op hun eigen ervaring bij het nemen van beslissingen. Tegenwoordig worden studenten medicijnen getraind in de zogenoemde 'bewezen geneeskunde ', waarbij veel vaker wordt gehandeld op grond van de resultaten van grote klinische studies. Ook zijn jongere artsen meer vertrouwd met internet en zullen zij sneller op zoek gaan naar de nieuwste behandelmethoden en studies.

In een begeleidend redactioneel commentaar zeggen vertegenwoordigers van twee belangrijke Amerikaanse medische organisaties dat het onderzoek duidelijk maakt dat artsen veel vaker nascholingscursussen moeten volgen. In verscheidene Amerikaanse media merken artsen overigens op dat de afgelopen jaren al strengere eisen gelden wat betreft verplichte nascholingen.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram