An Apple a Day Keeps the Doctor Away

123-p-vr-oud-eten-appel-170-4.jpg

nieuws Het oude gezegde ‘an apple a day keeps the doctor away’ (een appel per dag houdt de dokter buiten) blijkt meer waarheid te bevatten dan algemeen gedacht. Volgens een studie van de Universiteit van Oxford in het kerstnummer van de BMJ zouden er in Groot-Brittannië jaarlijks 8.500 overlijdens door hart- en vaataandoeningen kunnen vermeden worden als alle 50-plussers één appel per dag zouden eten. Dat is vergelijkbaar met het preventief effect van statines, een cholesterolverlagend geneesmiddel, bij gezonde 50-plussers.

Indien alle 50-plussers in Groot-Brittannië die nu nog geen statines nemen (ong. 17,6 miljoen mensen), dat geneesmiddel preventief zouden nemen, zou het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten met 9.400 dalen. Wanneer 70% van alle 50-plussers (= 22 miljoen mensen) dagelijks een appel zouden eten, zouden er 8.500 sterfgevallen kunnen vermeden worden. Omwille van de neveneffecten zou het veralgemene van statines voor iedereen boven de 50 jaar echter leiden tot een 1000-tal extra gevallen van spierzwakte en meer dan 10.000 extra gevallen van diabetes.

Laatst bijgewerkt: maart 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram