Voor jou gelezen op De Standaard

Gevaarlijke bacterie op rund- en kalfsvlees

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Een groot deel van het kalfs-, rund- en kippenvlees in onze supermarkten is besmet met de gevaarlijke, antibioticaresistente ESBL-bacterie. Herman Goossens, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit Antwerpen en internationaal expert op het vlak van antibiotica, luidt de alarmbel.

De bacterie zelf maakt niet ziek, maar bij infecties maakt ze de patiënt resistent tegen antibiotica. ‘De bacterie is een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Het is een sterk onderschat gevaar’, zegt Goossens.

De ESBL-bacterie is aan een opmars bezig omdat veehouders te veel antibiotica aan hun dieren toedienen. Een recent onderzoek van de Nederlandse consumentenorganisatie toont aan dat de ESBL-bacterie in meer vleessoorten voorkomt dan tot nu werd aangenomen. Volgens Goossens zijn de cijfers in België vergelijkbaar.

Nederland nam al uitgebreide maatregelen om de ESBL-bacterie terug te dringen. Ook Europa onderzoekt een striktere regelgeving voor het toedienen van antibiotica aan dieren.

In België, daarentegen, moet de landbouwsector volgens professor Herman Goossens nog een grote inspanning leveren. Zelfregulering, zoals de sector bepleit, volstaat niet.

Lees ook: Febev: ‘Verhit vlees is perfect veilig’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130524_00597549


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram