Behandeling prostaatkanker leidt tot plasproblemen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
man-denken.jpg

nieuws Eén derde van de mannen die ter behandeling van prostaatkanker in een vroeg stadium een operatie hebben ondergaan, heeft na vijf jaar plasklachten (31%). 88% heeft erectieproblemen. Van mannen die zijn bestraald heeft 64% vijf jaar later erectieproblemen. Desondanks rapporteren deze patiënten een goede algemene kwaliteit van leven.
Prostaatkanker is de meest voorkomende soort kanker onder mannen in Westerse landen. Als prostaatkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, volgt behandeling door operatie of bestraling. Uit studies blijkt dat de vijfjaars overleving dan ruim 90% is. De behandeling kan wel neveneffecten veroorzaken, zoals erectieproblemen, plasklachten en darmklachten.
Onderzoek bij 300 mannen van middelbare of oudere leeftijd met prostaatkanker uit vier Rotterdamse ziekenhuizen toont aan dat verreweg de meeste plas-, darm- en erectieproblemen die één jaar na de behandeling nog niet zijn genezen, blijvend zullen zijn. Veel patiënten bleken de neveneffecten te accepteren als een onvermijdelijk gevolg van de behandeling van een levensbedreigende ziekte. Verder bleken mannen seksuele problemen op oudere leeftijd min of meer gewoon te vinden.

Prostaatkanker kan vroeg worden opgespoord met de 'prostaat-specifiek antigeen' (PSA)-test. Nadeel van deze test is dat ook prostaatkanker wordt gevonden bij mannen die daar anders niet aan zouden zijn overleden. Onder meer gezien de neveneffecten van behandeling, moet volgens het onderzoek aan mannen die de PSA-test overwegen op zijn minst onbevooroordeelde informatie beschikbaar worden gesteld over mogelijke gevolgen van vroege opsporing en behandeling.

Lees ook: Prostaatklachten: deel 3. Prostaatkanker


bron: : Ida Korfage 'Gelokaliseerde prostaatkanker en kwaliteit van leven', Erasmusuniversiteit Rotterdam.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram