Veroorzaakt luchtvervuiling diabetes?

123-vuil-strand-milieuvervuiling-08-18.jpg

nieuws

Op jaarbasis zouden miljoenen mensen mede doordat ze fijnstof inademen, diabetes krijgen. Ook vervuilde lucht die volgens de huidige normen ‘veilig’ is, draagt bij aan het ontwikkelen van diabetes. Dat schrijven onderzoekers in The Lancet Planetary Health.
De onderzoekers analyseerden gegevens van 1,7 miljoen Amerikaanse veteranen die aan het begin van de studie geen diabetes hadden. Ze werden gemiddeld zo’n 8,5 jaar lang gevolgd. De onderzoekers bestudeerden de gezondheidsgegevens van de deelnemers en de luchtvervuiling (en met name fijnstof PM2,5) waaraan ze werden blootgesteld. 

Het onderzoek wijst uit dat luchtvervuiling in 2016 bijdroeg aan 3,2 miljoen nieuwe gevallen van diabetes. Ze berekenden dat zo’n 14 procent van alle nieuwe gevallen van diabetes in dat jaar aan luchtvervuiling kan worden toegeschreven. De kans op diabetes steeg zelfs bij een laag niveau van luchtvervuiling dat momenteel door de Wereldgezondheidsorganisatie veilig wordt bevonden. Het risico op diabetes steeg bij een langdurige blootstelling aan vanaf 2·4 µg/m3 fijnstof. 

Eerder is luchtvervuiling al in verband gebracht met long- en hart- en vaatziekten. Fijne deeltjes kunnen namelijk diep in de longen binnendringen en zelfs in de bloedbaan belanden. In het geval van diabetes zou luchtvervuiling de productie van insuline afremmen en ontstekingen veroorzaken. Uiteindelijk slaagt het lichaam er hierdoor niet in om bloedglucose om te zetten in de energie die het lichaam nodig heeft.

Bron
https://www.thelancet.com/journals/lanpla/article/PIIS2542-5196(18)30140-2/fulltext
https://www.scientias.nl/luchtvervuiling-levert-flinke-bijdrage-aan-diabetes-epidemie/


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram