Preventie van type 2-diabetes

nieuws De resultaten van een recente studie tonen dat ingrijpende aanpassingen van de levensstijl, en, in mindere mate, het gebruik van metformine (Gucophage®,Metformax®), het risico van type 2-diabetes bij niet-diabetici met hoog risico van diabetes, verminderen.
In de studie uitgevoerd door de Diabetes Prevention Program Research Group, werd het effect onderzocht van ingrijpende aanpassingen van de levensstijl (met als doel minstens 7% gewichtsverlies ten opzichte van het oorspronkelijke gewicht, en minstens 150 minuten per week fysieke inspanning) en van een preventieve behandeling met metformine op type 2-diabetes bij niet-diabetische patiënten.
In totaal werden 3.234 niet-diabetici met hoog risico van diabetes onderzocht. Eén groep werd behandeld met metformine en kregen de klassieke aanbevelingen omtrent de levensstijl. Een tweede groep (controlegroep) werd behandeld met placebo en kreeg de klassieke aanbevelingen omtrent de levensstijl. Een derde groep kreeg aanbevelingen omtrent ingrijpende aanpassingen van de levensstijl.
Na gemiddeld 2,8 jaar kwam in de groep behandeld met metformine 31% minder diabetes voor dan in de controlegroep. In de groep die aanbevelingen had gekregen omtrent ingrijpende aanpassingen van de levensstijl, was de incidentie van diabetes 58 lager dan in de controlegroep. De onderzoekers besluiten dat zowel metformine als aanpassingen in de levensstijl doeltreffend zijn om het optreden van type 2-diabetes bij risicopatiënten te voorkomen of te vertragen, maar dat aanpassingen van de levensstijl toch een belangrijker rol spelen.
Deze resultaten worden bevestigd in een Britse studie waarin door aanpassingen van de levensstijl de incidentie van type 2-diabetes verminderde met 91%.

rubriek diabetes

rubriek diabetes

bron: New England Journal Medicine 2002, 393-403

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram