Middel tegen overgewicht verkleint kans op diabetes

medic-saxenda-liragl.jpg

nieuws Volgens een internationaal onderzoeksteam, waarbij ook onderzoekers van UAntwerpen, zou het geneesmiddel
liraglutide om te vermageren ook de kans op de ontwikkeling van type 2 diabetes aanzienlijk verlagen.

Gedurende een periode van drie jaar onderzochten ze bij meer dan 2250 volwassenen met prediabetes – dat bij de meeste mensen binnen tien jaar tot type 2 diabetes leidt – het effect van liraglutide, een middel dat tegen overgewicht wordt gehanteerd. De geadviseerde behandeling bestaat uit dagelijks één injectie met liraglutide. Het stimuleert gewichtsverlies door in interactie te gaan met dat deel van de hersenen dat onze eetlust en energie-inname controleert.

De onderzoekers wilden nagaan of 3 mg van het medicijn ook zou volstaan om bij patiënten met prediabetes de ontwikkeling van type 2 diabetes te verlagen. De patiënten in 27 landen kregen gedurende 160 weken dagelijks een dosis liraglutide, de andere helft een placebo. Alle deelnemers gingen ook op dieet en kregen het advies meer te sporten.
Uit de studie blijkt dat het medicijn, in combinatie met lichaamsbeweging en een gecontroleerd dieet, het risico op type 2 diabetes al met 80 % verlaagt over een periode van slechts drie jaar. De deelnemers die liraglutide kregen, waren over diezelfde periode ook meer afgevallen dan zij die placebo kregen.

Op basis van onze bevindingen kan liraglutide 3 mg volgens de Antwerpse prof. Van Gaal ingeschakeld worden als nieuwe aanpak voor patiënten met obesitas en prediabetes, om het risico op de ontwikkeling van type 2 diabetes en de daarbij horende complicaties aanzienlijk te verminderen.
De resultaten werden gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Bronnen:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673617300697
https://www.uantwerpen.be/nl/pers/persberichten/


Laatst bijgewerkt: mei 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram