Ook vaders kunnen postnatale depressie hebben

123-vader-pasgeb-stress-depr-09-17.jpg

nieuws

Een postnatale depressie kan niet alleen moeders overkomen, maar ook vaders. Zij lopen vooral veel risico hierop indien hun testosteronniveau in de negen maanden na de geboorte van hun kinderen daalt. Opmerkelijk is dat wanneer dit het geval is, hun vrouwen tussen negen en vijftien maanden na de geboorte juist minder last van depressieve gevoelens hebben.

Dat blijkt uit onderzoekgepubliceerd in het tijdschrijft Hormones and Behavior, waarover Vakbloed Vroeg bericht. De bevindingen ondersteunen eerdere onderzoeken waaruit bleek dat mannen biologische reacties hebben op het vaderschap.

Voor het onderzoek beoordeelden de onderzoekers gegevens van 149 koppels in het Community Child Health Research Network. De moeders in het onderzoek waren 18 tot 40 jaar oud, met een laag inkomen en deden mee op het moment dat ze hun eerste, tweede of derde kind verwachtten. De moeders konden ook de vader van hun kind uitnodigen om mee te doen aan het onderzoek. Van de vaders die meededen en testosteron gegevens leverden, woonde 95 procent samen met de moeders. Tijdens het negen maanden bezoek, werden bij de vaders speekselmonsters genomen om hun testosteronlevels te meten.

Vaders van wie het testeronniveau daalde, hadden een groter risico op het ervaren van stress door het ouderschap. Opmerkelijk was dat er een direct verband is met mogelijke depressiviteit bij hun partner en wel in tegenovergestelde richting: meer depressieve symptomen bij vaders betekende dat moeders hier minder last van hadden. Naast een lager testeronniveau, bleek ook de tevredenheid over de relatie een rol te spelen: vrouwen met partners met een lager testosteronniveau waren over het algemeen meer tevreden over hun relatie, waardoor hun eigen depressieve symptomen werden verminderd.

Vaders met hogere testosterenniveaus ervoeren juist meer spanning in de relatie en hun partners meldden meer emotionele, verbale of fysieke agressie. 
Hoewel artsen soms proberen postnatale depressie bij de vaders aan te pakken door testosteron supplementen te leveren, duiden de onderzoeksbevindingen er op dat een boost van testosteron de stress in het gezin juist kan vergroten. Een laag testosteronniveau tijdens de postnatale periode kan een normale en natuurlijke aanpassing aan ouderschap zijn.”

Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram