Omega-3 vetzuren helpen tegen depressie?

123-psy-depress-angst-5-2.jpg

nieuws Ook in de strijd tegen depressie hebben de omega 3-vetzuren hun nut bewezen. Ze kunnen een zeer interessante rol spelen ter ondersteuning van antidepressiva.

Eerdere studies hebben al aangetoond dat de omega 3-vetzuren de ontwikkeling van een depressie afremmen. Een meta-analyse, uitgevoerd door een team van de Universiteit van Amsterdam, vergeleek de resultaten van een tiental studies over het effect van deze vetzuren bij personen die al lijden aan een depressie. Ze bevestigt het heilzame effect ervan, meer bepaald wanneer de omega 3-vetzuren gecombineerd worden met antidepressiva. Dergelijke vetzuren versterken namelijk de efficiëntie van de antidepressiva en/of hebben een paralelle werking. De meest performante omega 3-vetzuren in dit verband zijn van het type EPA (Eicosapentaeenzuur). Vette vis zoals zalm, haring, heilbot, makreel en sardien bevat daar hoge concentraties van.

De onderzoekers vermelden verder dat de optimale dosis wel nog preciezer moet worden bepaald, rekening houdend met het profiel van de patiënt, het type antidepressivum, de ernst van de ziekte en de evolutie ervan… Ze bedoelen hiermee vooral de extra hoeveelheid want een gematigde consumptie van vette vis (een keer per week is een goede frequentie) is sowieso een weldaad voor de gezondheid (goed tegen hart- en vaatziekten bijvoorbeeld) en helpt tegen depressie.

bron: Translational Psychiatry (www.nature.com/tp/index.html)

Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram