Licht depressieve oudere vrouwen leven langer

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Diverse studies hebben aangetoond dat depressie de kans op vroegtijdig overlijden verhoogt. Bij oudere mensen zou dit evenwel niet het geval zijn, integendeel, zo stellen onderzoekers van de Amerikaanse Duke University. Milde depressie zou bij deze mensen zelfs een soort overlevingsmechanisme kunnen zijn. Door een milde depressie zouden ze beter in staat zijn om aan bepaalde situaties het hoofd te bieden en zouden ze ook gemakkelijker bepaalde problemen en situaties vermijden die mogelijk een gevaar voor hun gezondheid kunnen inhouden.
De studie onderzocht in totaal ruim 2.400 vrouwen en 1200 mannen boven 65 jaar. Ze werden tussen 1986 en 1997 om de drie jaar geïnterviewd en getest. Op basis daarvan werden drie groepen onderscheiden: depressief, mild depressief en niet depressief. Bij 10,5 % van de vrouwen werd een milde depressie vastgesteld. Bij die groep vrouwen werd het laagste sterftecijfer vastgesteld in de onderzoeksperiode. Bij de mannen werd geen enkel verband geconstateerd tussen een eventuele depressie en de sterftecijfers.
Bron: The American Journal of Geriatric Psychiatry, mei-juni 2002
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram