Nieuwe test voor darmkanker ontwikkeld

nieuws Amerikaanse wetenschappers van de John Hopkins University Baltimore hebben een test ontwikkeld die volgens hen darmkanker in een zeer vroeg stadium aanwijst, zelfs tientallen jaren voor de ziekte zich zal openbaren. De test komt overigens pas over twee jaar op de markt.

De test kan een verandering aantonen in een bepaald gen, dat bij het ontstaan van tumoren een rol speelt. Die wijzigingen kunnen zich wel dertig jaar van te voren voordoen. Het onderzoeksteam ontdekte bij 60 procent van de onderzochte darmkankerpatiënten zo'n veranderd gen.

Voor de test is een klein stukje van de darmwand nodig, wat gewoon via de stoelgang naar buiten komt. De Amerikaanse artsen hopen dat jaarlijks duizenden mensen te redden zijn, doordat ze in een heel vroeg stadium kunnen worden behandeld.
Bron: New England Journal of Medicine


Laatst bijgewerkt: februari 2021
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram