Hond spoort darmkanker op

nieuws Zal uw arts binnenkort een hond in huis moeten halen om kankertests uit te voeren? Onderzoek in Japan (gepubliceerd in het vakblad Gut) heeft aangetoond dat een labrador zeer goed in staat is om darmkanker in een vroeg stadium op te sporen door aan de adem en uitwerpselen van mensen te ruiken.
Wetenschappers vermoeden al langer dat honden in staat zijn om door enkel te ruiken onder meer huid-, blaas-, long-, borst- en eierstokkanker op te sporen. Een tumor heeft namelijk een bepaalde geur en honden kunnen die geur waarnemen.

De onderzoekers trainden een achtjarige labrador zodat deze de geur van tumoren leerde herkennen. Vervolgens ondergingen vijf mensen een ademtest. De test werd aan het dier voorgelegd en deze pikte de zieken er in 33 van de 36 gevallen uit. Toen de hond de uitwerpselen van de mensen onder de neus kreeg, wist het dier zelfs in 37 van de 38 gevallen de tumoren op te sporen.

Toch wil dat niet zeggen dat we binnenkort elke laborant vergezeld zien worden door een hond. Lang niet elke hond is namelijk even goed in het opsporen van geuren en als een hond er goed in is dan is deze de ene dag geconcentreerder dan de andere. Of het dier een betrouwbare laborant is, is dan ook twijfelachtig. Het onderzoek opent wel perspectieven voor een ‘elektronische hondenneus’ die de preciese geuren kan herkennen. Daarvoor moet echter eerst worden vastgesteld welke chemische stoffen de hond waarneemt.


Laatst bijgewerkt: mei 2021
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram