Escape room moet mensen spelenderwijs alert maken voor darmziekten

Laatst bijgewerkt: augustus 2021
escape.JPG

nieuws Meer dan 30.000 mensen in België hebben een chronische darmontsteking en 1 op 20 Vlamingen zal ooit met darmkanker geconfronteerd worden. Vier studenten van Talent-is campus engineering hebben nu samen met az West een mobiele escape room gecreëerd die deelnemers informeert over het belang van preventie van darmziekten. 

Mobiele escape room
De mobiele escape room bestaat uit een grote, opblaasbare constructie gecombineerd met een goed uitgedachte verhaallijn afgespeeld op tablets, leuke zoekopdrachten en een levensecht spel via Virtual Reality-brillen. “In de escape room volg je het verhaal van geschiedenisleraar Dirk en zijn gezin”, zo staat te lezen in het persbericht. “Het verhaal start wanneer het hoofdpersonage plots last krijgt van buikklachten die maar niet over gaan. Na een reeks van zoekopdrachten kom je terecht in een virtuele darm waaruit je moet ontsnappen.” 

Het grafisch ontwerp, de verhaallijn en de filmpjes hebben de studenten zelf gemaakt, voor de medische kant van het verhaal kregen ze de hulp van maagdarmspecialist dr. Yves-Paul Vandewynckel en farmaceutische bedrijven Takeda en Viatris. 

Lees ook: Wat is het prikkelbare darm syndroom (PDS)?

Sensibilisering
“Het idee om een escape room te ontwikkelen trok ons onmiddellijk aan. De gedachte dat mensen op verschillende locaties ons project zullen uittesten, leek ons de max. We zijn met zijn allen erg trots op het eindresultaat! We hopen dat de deelnemers een leuke tijd zullen beleven en kunnen ontsnappen aan darmziekten", reageren de studenten van Talent-is campus engineering trots.

“Het is bij mijn weten de eerste keer dat een dergelijke manier van werken toegepast wordt voor sensibilisering in de gezondheidszorg”, reageert dr. Yves-Paul Vandewynckel. Maar die sensibilisering is absoluut noodzakelijk, want darmziekten worden jammer genoeg vaak pas laattijdig ontdekt doordat initiële klachten als diarree, buikpijn of gewichtsverlies geen alarmbellen doen rinkelen. Die laattijdige diagnose zorgt dat zware behandelingen nodig zijn, of maakt genezing zelfs helemaal onmogelijk.

Lees ook: Wat zijn chronische inflammatoire darmziekten?

On tour
De escape room is momenteel te gratis te bezoeken aan het az West, telkens tussen 10 en 16.30u. Op drie september gaat de escape room ‘on tour’. Haltes zijn Veurne, De Panne, Koksijde, Diksmuide, Nieuwpoort en Middelkerke. Een sessie kan met 1 of 2 personen gespeeld worden en duurt ongeveer 20 minuten. Reserveren is niet nodig.

Bronnen:
www.azwest.be
www.campusengineering.beauteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram