Voor jou gelezen op De Standaard

Virus blijft tot 72 uur leefbaar op voorwerpen

Laatst bijgewerkt: januari 2021
unsplash_computer_masker_virus.jpg

nieuws Het nieuwe coronavirus, dat de longziekte covid-19 veroorzaakt, blijft tot 72 uur lang leefbaar op plastics en tot 48 uur op roestvrij staal. Op karton houdt het virus 24 uur stand, in uitgehoeste aerosoldruppeltjes blijft het slechts drie uur actief.

Dat is gebleken uit laboratoriumproeven door onderzoekers van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases in de Amerikaanse staat Montana, meldt het vakblad NEJM.

Het betekent in theorie dat bijvoorbeeld een toetsenbord of legoblokjes die zijn aangeraakt door een covid-patiënt die net op zijn handen heeft gehoest, drie dagen later nog steeds besmettelijk zouden kunnen zijn, en een deurklink tot twee dagen later. Maar omdat mensen doorgaans niet metéén nadat ze op hun handen hebben gehoest, voorwerpen vastpakken, maar bijvoorbeeld pas nadat de virusnevel op hun handen is opgedroogd, zal de besmettingsduur in de praktijk lager liggen dan in deze geïdealiseerde laboratoriumopstelling, nuanceert viroloog Christian Drosten van het Charité-ziekenhuis in Berlijn in een podcast van de Duitse zender NDR.

Hoevéél lager, blijft voorlopig onbekend. ‘Maar dit soort experimenten zijn belangrijk omdat ze ons veel leren over het virus, dat we pas vier maanden kennen’, zegt Drosten. ‘Wat de vertaalslag naar de praktijk is, is niet altijd meteen duidelijk.’

De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram