Nationale Naaiactie stimuleert de creatie van zelfgemaakte mondmaskers

123m_mondmasker_naaien_2020.jpg

nieuws Mondmaskers zullen een cruciale rol spelen in de exitstrategie, die ons langzaam uit de coronacrisis moet brengen, dat meldde de Veiligheidsraad. Burgerinitiatieven Maakjemondmasker.be en impactdays.co slaan daarom de handen in elkaar en lanceren de Nationale Naaiactie, die moet zoveel mogelijk mensen stimuleren om zelf mondmaskers te maken. 

Het initiatief werd goedgekeurd door de FOD Volkgezondheid, virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht gaven al hun fiat en ook het Vlaamse Kruis, de Katholieke Kerk van België, Scouts & Gidsen Vlaanderen, Femma en meer dan 300 steden en buurtcentra ondersteunen de actie. Meer dan 50.000 vrijwilligers steken de handen uit de mouwen, en Lieven Scheire engageert zich als gezicht van de campagne. Na de inzameling worden de verzamelde maskers herverdeeld en heb je zo zelf een uniek exemplaar. 
Meedoen aan de actie 
Op de website maakjemondmasker.be vind je het enige juiste patroon, dat sinds de lancering van de website trouwens al 1.820.000 werd gedownload. Essentieel zijn:
- twee lagen, zodat je er een filter kan tussensteken
- de linten die ervoor zorgen dat je het masker niet aanraakt met je handen
- de plooien die ervoor zorgen dat je gezicht volledig bedekt is
- de afwezigheid van de naad op de neus of mond, want daar verzamelen viruspartikels
 
Bij het patroon vind je ook alle instructies voor het maken van het masker. Je kan daarvoor een naaimachine gebruiken, maar handmatig lukt het ook. 
Doneren 
Op maakjemondmasker.be/doneren vind je waar je je mondmasker kan doneren. Ben je geen naaitalent, maar wil je je medemensen toch een hart onder de riem steken? Aan de inzamelpunten kan je ook stoffen en linten afgeven. 

Naar aanleiding van de actie worden ook twee nieuwe hashtags gelanceerd: #NationaleNaaiActie en #MaakJeMondMasker. Die kan je op sociale media gebruiken om eigen creaties te delen of inspiratie te vinden bij anderen.

Lees ook: Help mee de broodnodige mondmaskers voor zorgverleners maken via maakjemondmasker.be

Bronnen:
www.maakjemondmasker.be
www.impactdays.co

Lees ook: Coronavirus: correct gebruik van een mondmasker

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram