Gerelateerde artikels
Heeft het coronavaccin een invloed op je menstruatie en vruchtbaarheid?
nieuws
Afgelopen zomer berichtten verschillende media dat vrouwen bezorgd waren over veranderingen in hun menstruatiecyclus: langere cycli, langere menstruaties en soms ook zwaardere menstruaties. Achter deze berichtgeving ging echter een andere zorg schuil: de gevolgen van de Covid-vaccinatie voor de vruchtbaarheid van vrouwen die van plan zijn kinderen te krijgen.
Een iets langere cyclus, maar geen langere menstruatie
In een nieuwe Amerikaanse studie onder 3959 vrouwen, gepubliceerd in Obstetrics & Gynecology, werden 23 754 menstruatiecycli geëvalueerd. Deze cycli werden gemeld via een applicatie die menstruatiecycli bijhoudt en erkend is door de Amerikaanse geneesmiddelenadministratie: Natural Cycles. De ene groep vrouwen werd gevaccineerd tegen Covid-19 (55% door Pfizer, 35% door Moderna, 7% door Johnson & Johnson), de andere groep vrouwen werd niet gevaccineerd.
De onderzoekers constateerden een lichte verlenging van de menstruatiecyclus met minder dan één dag. Hoewel dit verschil statistisch significant is, is het niet klinisch significant, aangezien een cyclusvariatie van minder dan acht dagen als normaal wordt beschouwd (wat betekent: zonder gevolgen). Bovendien is dit verschil van minder dan één dag kleiner dan het verschil dat men in de applicatie moet registreren om de cyclus bij te houden.
Lees ook: Sport als pijnstiller bij pijnlijke maandstonden?
Storend, maar niets om je zorgen over te maken
Deze variatie in cycluslengte hoeft vrouwen niet ongerust te maken, vooral omdat de variatie tijdelijk lijkt te zijn en vrouwen snel naar hun gemiddelde cyclusduur terugkeren. "Deze veranderingen zijn niet iets waar je je zorgen over moet maken, als ze minder dan drie maanden aanhouden," legt Alison Edelman uit, hoofdauteur van de studie.
Uit de studie blijkt ook dat bij vrouwen die in dezelfde cyclus beide dosissen van een vaccin kregen, de cycli gemiddeld met twee dagen werden verlengd. En 10% van de gevaccineerde vrouwen meldde een klinisch significante verandering in de lengte van de cyclus van acht dagen of meer, die gelukkig snel afnam tijdens de volgende twee cycli.
De onderzoekers geven echter toe dat, hoewel het aantal dagen dat kan leiden tot klinische bezorgdheid - d.w.z. meer dan acht dagen - niet wordt bereikt "voor een individu, kleine veranderingen in cycluslengte een reden tot bezorgdheid of hoop kunnen zijn, vooral als zij een zwangerschap vermijden of plannen". In de studie erkent men dus wel de bezorgdheid van vrouwen dat zelfs kleine schommelingen in hun menstruatiecyclus, storend kunnen zijn.
De deskundigen concluderen ook dat hun bevindingen weliswaar geruststellend zijn, maar dat meer onderzoek nodig is om vragen te beantwoorden over andere mogelijke veranderingen in de menstruatiecyclus, zoals menstruatiesymptomen, spotting en veranderingen in de kwaliteit en kwantiteit van de menstruatie.
Lees ook: Moet je extra veel vrijen om zwanger te worden?
De impact van de pandemie
Hoewel de auteurs wijzen op de beperkingen van hun studie - met name de moeilijkheid om deze te veralgemenen naar de hele populatie, maar ook de nood aan een langere observatie van de opeenvolgende cycli - lijken de onderzoekers de hypothese uit te sluiten dat de stress van de pandemie invloed heeft op de menstruatiecyclus, zoals ook in een eerdere studie van de Natural Cycles-applicatie werd vastgesteld. Bij de mensen in de niet-gevaccineerde groep traden over een vergelijkbare periode geen verandering in de cyclus op.
Bronnen:
Sources :
Obstetrics & Gynecology
PLOS One
auteur:
Amélie Micoud,
gezondheidsjournalist