Veel klachten door bijwerkingen cosmetica

nieuws Cosmetica zijn bij ons in principe veilig. Toch veroorzaken geurstoffen en conserveermiddelen in cosmetica nogal eens roodheid en jeuk en ze geven soms ernstige klachten, zoals haaruitval door shampoo of brandwonden door haarlak. Vooral stoffen in producten voor de verzorging van huid en haar, in zonnebrandmiddelen en make-up zoals oogcontourcrème, oogmake-up en oogmake-up remover, zorgen voor problemen. Afgelopen jaar kwamen zo'n 3000 mannen en 14000 vrouwen in Nederland bij de huisarts vanwege klachten door cosmetica. Dat blijkt uit een studie van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Klachten door cosmetica komen al op jonge leeftijd voor en vier keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen.

• Roodheid en jeuk zijn de meest genoemde symptomen. Voornamelijk op of rondom de oogleden en in het gelaat. Daarnaast worden regelmatig klachten in de nek en de hals gemeld.

• Slechts 3 tot 4% van de meldingen gaat om ernstige klachten. Zo zijn er twee meldingen van bewusteloosheid na gebruik van een haarkleurmiddel.

• Uit plakproeven bij patiënten die zijn verwezen naar de huidspecialist blijkt dat opvallend veel patiënten reageren op isothiazolinonen die in cosmetica als conserveermiddel worden gebruikt. Een op de vijf geteste patiënten is allergisch voor parfum.

bron: www.nivel.nl

Laatst bijgewerkt: juli 2020
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram