Voor jou gelezen op De Standaard

Steeds vaker allergische reacties op chemische stoffen in cosmetica

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Steeds meer mensen krijgen allergische reacties op bewaarmiddelen in cosmetica. De Belgische dermatologen trekken aan de alarmbel en willen zo snel mogelijk een verbod op de verantwoordelijke stoffen, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Een rode huid die branderig of jeukend aanvoelt, al dan niet met blaasjes en schilfers. Niet het resultaat dat u verwacht van uw dagcrème of douchegel, toch zien dermatologen een verdubbeling van het aantal allergische reacties op de stoffen methylchloroisothiazolinone (MCI) en methylisothiazolinone (MI).

Deze chemische bewaarmiddelen - die u ook terugvindt in sommige verfproducten - zitten in vloeibare cosmeticaproducten op waterbasis zoals crèmes, shampoos en douchegels.

Volgens dermatologe Hilde Lapeere van UZ Gent worden de stoffen vooral de laatste vijf jaar op grote schaal gebruikt om parabenen te vervangen, sinds die in een negatief daglicht kwamen te staan. Vooral cosmeticagiganten zoals Nivea en L’Oréal maken vaak gebruik van deze stoffen, beweert de dermatologe in Het Laatste Nieuws.

Met een wetenschappelijke publicatie die op de gevaren van MI en MCI wijst, hopen de Belgische centra voor huidziekten om onze overheid te overtuigen deze stoffen te verbieden.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130709_00652220


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram